Omul cât trăiește greșeste
SOF 2 Ian 2024 11:25
UOF 2 Ian 2024 11:40
Poate nu sunt chiar atât de bătrân încât să-mi scriu memoriile, dar nu sunt nici atât de tânăr încât să nu îmi permit câteva sfaturi pentru cine e interesat să le asculte.
Nu încerca să mulțumești pe toată lumea
Mereu am avut obsesia asta de a nu supăra/deranja pe nimeni, am pus interesele altora înaintea mea, am făcut pe dracu’n patru să mulțumesc și capra și varza. Rezultatul? Tot nu a fost bine, tot mi-am auzit vorbe, bârfe, critici și tot tacâmul, uneori direct, alteori pe la spate.
Atât timp cât acțiunile tale nu au ca scop rănirea altora, alege să-ți urmezi calea și nu aștepta aprobarea celorlalți. De cele mai multe ori nu o să o primești și atunci când o să o primești o să fie inevitabil cu “eu în locul tău procedam altfel..” (dic să mori tu!).
N-ar fi trebuit să mă apuc de fumat
Chiar dacă după standardele de atunci și de acum, m-am apucat de fumat relativ târziu, aveam 17 ani, cum îmi place mie să fac treburile, am luat-o direct cu 1 pachet pe zi. Și de atunci îmi ajung degetele de la mâini să număr zilele în care nu mi-am făcut norma de minim 1 pachet de țigări fumate.
Da, ooo da, mi-am propus să renunț la ele, cu dată și oră exacte gen la 40 de ani, la 42, la 45, la-la-la și tra-la-la. Dacă m-aș întoarce în timp aș încerca să mă feresc de acest viciu, pe lângă purcoiul de bani am pierdut și o cantitate apreciabilă din două resurse finite, sănătatea și timpul.
Perversiunea dependenței de țigări stă în modul lent, pas cu pas în care îți consumă banii, sănătatea și timpul. Un pachet sau două pe zi nu se simt în buzunar, dar cum ar fi să cumperi 30 de pachete odată? Parcă stai și te gândești de 7 ori dacă plătești 7-800 de lei. Aceeași situație cu sănătatea și timpul, ambele se degradează/acumulează în timp.
Sfatul meu și al tuturor fumătorilor veterani (că nu am găsit încă unul să mă contrazică) este să te ferești de țigară, e mai adictivă ca alcoolul.
Călătorește, explorează!
Renunță la siguranța și confortul zonelor cunoscute, strada, cartierul, orașul, țara, fă-ți timp și curaj să călătorești chiar dacă portofelul (cardul) nu e doldora de bani. Explorează, cunoaște, comunică, descurcă-te cu puțin și nu sta cu gândul că întâi să ai bani și abia apoi să călătorești.
Eu am mers pe varianta cu siguranța financiară înainte de toate și când am avut în sfârșit siguranța respectivă, aveam alte obligații ce nu îmi mai permiteau libertatea de mișcare.
Din fericire, spre deosebire de țigări aici se mai poate recupera nefiind până la urmă niciodată prea târziu să începi aventura și să te bucuri de varietatea unică oferită de micuța planetă albastră.